Myšlienka týždňa: Leto je pre mnohých príležitosťou pre oddych. Je to tiež vhodný čas na to, aby sme sa starali o medziľudské vzťahy. (Pápež František)

PÁPEŽ FRANTIŠEK ŠKOLÍ MANAŽÉROV

frantisekVäčšina z nás má v práci šéfa alebo šéfku a niekedy to je s nimi doslova na nevydržanie. Namiesto povzbudivých slov počujete príkazy, zákazy a výčitky. Snívate, aké by to bolo super, kedy bol vedúci ľudskejší, empatickejší, chápavejší, keby si uvedomoval, že podriadení sú ľudia a nie stroje.

Ak vám to je známe, váš šéf určite potrebuje dobré školenie, najlepšie od skúseného manažéra veľkej organizácie. Máme pre neho riešenie a nemusí sa pritom registrovať na žiaden kurz: stačí pozorne sledovať život pápeža Františka. Tu je niekoľko základných rád:

1. Vyberte si správne vzory. Námestník Krista okrem svojho Šéfa obdivuje a verne nasleduje svätého Františka z Assissi.

2. Choďte medzi ľudí. Vymenil štýlové červené mokasíny za obyčajné čierne topánky, namiesto limuzíny sa zviezol autobusom a stále preferuje hosťovský dom pred pápežským palácom.

3. Buďte sami sebou. Jorge Mario Bergoglio nešiel na PR školenie, ako sa má správať pápež. Bergoglio robí to isté ako kňaz, biskup, kardinál a aj ako pápež. Je sám sebou.

4. Dávajte príklad. Chce chudobnú Cirkev a žije chudobne. Učí láske k blížnym a prejavuje ju.

5. Načúvajte ľuďom a majte ich radi. Svätý Otec číta listy bežných ľudí a v mnohých prípadoch sa snaží aktívne pomôcť.

6. Nebojte sa zmeny. Od lídra sa očakávajú veľké veci a aj tu pápež František ukazuje svoje talenty: odhodlal sa k neľahkým personálnym zmenám, pustil sa do prieskumu o názoroch veriacich, bez ohľadu na protokol sa zvítava s ľuďmi a vozí deti na papamobile.

Chceme, či nechceme, slová a činy pápeža Františka môžeme čítať aj v širšom kontexte. Jeho charizma má šancu pretvárať naše pracoviská, školy, nemocnice i štátne inštitúcie. Verme, že si od neho zoberie príklad nejeden šéf.