Myšlienka týždňa: Leto je pre mnohých príležitosťou pre oddych. Je to tiež vhodný čas na to, aby sme sa starali o medziľudské vzťahy. (Pápež František)

Adventné zamyslenia otcov biskupov 2

Druhá adventná nedeľa (8. decembra)

advent

 

– Prišli sme na púšť, lebo chceme počuť Božie slovo. Chceme ho prijímať, chceme sa ním živiť a chceme kráčať správnym smerom napriek pochybnostiam a slabej viere. Až do Betlehema. (Mons. Ján Orosch)

– Preto sa Boh rozhodol stať jedným z nás, aby sme mu uverili a mali k nemu bližšie. Aby sme si ho vedeli predstaviť v jeho dobrote a láske, ale aj v jeho uzdravujúcej a život dávajúcej moci. Uveriť v Neho znamená opustiť vlastné pohodlie, zbaviť sa vlastného sebectva a znížiť sa v pokore k maličkým jasličkám. (Mons. Milan Chautur)

– Naše jestvovanie je dar pre nás samých i pre ľudí okolo nás. Podobne je ich jestvovanie darom pre nich i pre nás. Darcom života je Boh, ktorý nám na Vianoce daruje svojho Syna Ježiša Krista. Boží syn nám vo svojom posolstve prináša najhlbší zmysel nášho bytia. (Mons. Stanislav Zvolenský)

– „Agresívne reklamy neváhajú zneužívať ani vianočné koledy. Vnucujú nám, že obsahom šťastných Vianoc sú rozličné veci a ich bezbrehé užívanie. Pritom nechýbajú situácie krajnej biedy nielen v ďalekej Afrike, ale ani v našej bezprostrednej blízkosti.“ (Mons. František Rábek)

– „Keď vstávame, prvá myšlienka nech patrí Ježišovi. Keď ideme večer spať a lúčime sa so skutočnosťami tohto sveta, nech posledná myšlienka je venovaná Ježišovi v modlitbe i revízií nášho vzťahu k Nemu vo svedomí: či sme žili podľa jeho Evanjelia.“ (Mons. Štefan Sečka)

– „Príchod Mesiáša znamená, že bude urovnaný vzťah medzi nami a Pánom Bohom. Že príde k zmiereniu. Že tam, kde bola tma – taká ľudská a duchovná tma – tam príde svetlo. A tam, kde bol strach a kde sme sa museli báť – tam príde radosť.“ (Mons. Marián Chovanec)

– „Boh v plnosti času splnil svoj prísľub z raja a poslal nám Vykupiteľa sveta. Ježiš Kristus prišiel na zem, aby nás vykúpil z našich hriechov, premohol zlého ducha a ukázal nám cestu do večného cieľa, do neba. Tejto udalosti predchádzala veľká poslušnosť dvoch ľudí: Márie a Jozefa.“ (Mons. Ján Babjak)

– „Aj uprostred dňa, v práci, v škole, v prírode, kdekoľvek sa nachádzame, všade si oživujme v mysli a vo vedomí myšlienku na Ježiša. Nejde iba o číru spomienku, že jestvuje. Ide o to Máriino „premýšľanie“ o ňom: o ňom ako našom najväčšom dobre. Našom šťastí, našej radosti, našej nádeji, našom pomocníkovi, našej sile, našej pravde, našej ceste, prítomnom i budúcom živote!“ (Mons. Štefan Sečka)

zdroj: Saletíni- rozkvet.sk