Myšlienka týždňa: Leto je pre mnohých príležitosťou pre oddych. Je to tiež vhodný čas na to, aby sme sa starali o medziľudské vzťahy. (Pápež František)

Neboj sa „nakaziť“ svet ružencom!

„Odkedy dala Panna Mária modlitbe ruženca takú veľkú moc, neexistuje už žiaden materiálny, ani duchovný, žiaden národný, ani medzinárodný problém, ktorý by sa nedal vyriešiť ružencom a našimi obetami.“Dnes viac ako kedykoľvek pred tým sú slová sestry Lucie, vizionárky z Fatimy, opäť aktuálne. Nimi pozýva možno i Teba, vziať v tento mariánsky mesiac október do ruky svätý ruženec a začať sa ho modliť. A kto vie, možno si práve teraz v týchto ťažkých časoch vírusovej pandémie nájdeš cez ruženec cestu k svojej Nebeskej Matke tak, ako si ho kedysi našla Ona ku mne…

Ruženec – najsilnejšia zbraň proti hriechu a diablovi

Všetko v živote potrebuje ten správny čas, dozretie, pripravenosť a presne tak to bolo aj v mojom prípade, kedy sa zrodila moja osobná zamilovanosť do modlitby svätého ruženca. Je tomu už pár rokov, čo sme doma v rodine viedli dlhú a náročnú bitku s diablom, ktorý dlhý čas držal v zajatí hriechu nášho drahého člena rodiny. Vtedy sme sa ako rodina zomkli a deň čo deň, mesiac čo mesiac, rok čo rok, sme sa spoločne večer stretli, zobrali do ruky ruženec a modlili sa. Nebolo to ľahké, pretože útoky zo strany Zlého boli práve vtedy najsilnejšie. Modlili sme sa, no výsledok sa nedostavoval, ba čo viac, bolo to ešte horšie. Vtedy sa v duchovnom svete, ktorý my nevidíme, odohrával veľký boj a diabol sa samozrejme snažil urobiť všetko preto, aby nás od modlitby odradil. My sme však vytrvali a výsledkom nášho dlhého modlitbového zápasu bolo obrátenie osoby, za ktorú sme sa modlili. Panna Mária vypočula naše modlitby vo svojom správnom čase a tým najkrajším spôsobom. Bola to Ona a samozrejme i osobný príklad môjho vlastného otca, ktorý práve v tomto období započal vo mne veľkú lásku k modlitbe svätého ruženca a to natoľko, že sa rokmi stal mojou najobľúbejšou modlitbou, cez ktorú Boh uskutočnil už mnohé zázraky.

Moc Pompejskej novény

V závere mesiaca marec v čase vypuknutia vírusovej pandémie a následného zatvorenia kostolov som si osobne nedokázala predstaviť, akým spôsobom dokážem “prežiť” ten dlhý čas bez možnosti navštevovať chrám, prijímať Eucharistiu a sviatosti. Z podnetu mojich blízkych priateľov mi však Pán práve vtedy začal klásť na srdce pre mňa dovtedy nepredstaviteľnú vec, začať sa modliť vôbec po prvykrát v živote tzv. “Pompejskú novénu”. To, čo sa mi na začiatku zdalo absolútne nemožné, sa s ňou možným stalo a o pár dní budem končiť svoju v poradí už tretiu novénu s ružencom v ruke. Všetko je to milosť a kde je túžba modliť sa a ešte viac správny úmysel, dá sa to! Pri všetkom tom som však v modlitbe nezabúdala na to najdôležitejšie! “Nie ako ja chcem, ale ako Ty chceš! Nie moja, ale Tvoja vôľa nech sa stane!” Už teraz však môžem povedať, že dva z doterajších úmyslov, ktoré som Panne Márii cez ruženec predkladala sa vyplnili a modlitby boli naozaj vypočuté!

Ten, kto sa modlí ruženec, vonia

Pozývam k tomu aj Teba. Nemusíš hneď trhať rekordy a modliť sa tri ružence denne, začni s málom. Nechce sa Ti, nemáš čas? Priznám sa Ti, že aj ja mám dni, keď sa mi nechce a modlitbu ruženca si niekedy nechávam na poslednú chvíľu dňa, až únava spôsobí, že s ním doslova zaspím. Si na tom podobne? Nevadí, zaspávať s ružencom v ruke, to je akoby si spal ruka v ruke s Pannou Máriou. Nos ruženec stále pri sebe, i to na začiatok stačí. Ako vravieval svätý Páter Pio, vtedy diabla začína neskutočne bolieť hlava. Ani nebudeš vedieť ako a Mária spôsobí, že sa ho začneš modliť, hoc len jeden desiatok denne a postupne budeš pridávať ďalšie. Vtedy diabol omdlieva a uteká od Teba! Bude to Ona, ktorá Ti bude pomáhať, až sa ho nakoniec nebudeš vedieť prestať modliť. Pretože ten, kto sa modlí svätý ruženec, tak doslova vonia a diabol neznáša túto vôňu. Svätí, ktorí sa modlili ruženec, voňali. Aj Ty si pozvaný(á) k tomu, aby si sa modlil(a) a tak prinášal(a) Nebeskej Matke tie najkrajšie a najvoňavejšie ruže, sám(samu) seba v modlitbe. Pozývam Ťa, prajem si a modlím sa, aby si sa v tomto čase vírusovej pandémie “nakazil(a)” modlitbou svätého ruženca a s radosťou a láskou “šíril(a)” tento vírus medzi ostatných.

Silvia Petrašková, Kľušov

Zdroj: kobyly.rimkat.sk