Myšlienka týždňa: Leto je pre mnohých príležitosťou pre oddych. Je to tiež vhodný čas na to, aby sme sa starali o medziľudské vzťahy. (Pápež František)

Október – ružencový mesiac

Sv. sestra Faustína 3. októbra 1936 vo svojom Denníčku zapísala: Dnes počas ruženca som náhle uvidela cibórium s Najsvätejšou sviatosťou. Bolo otvorené a skoro plné hostií. Z cibória bolo počuť hlas: – Tieto hostie prijali duše, ktoré sa obrátili vďaka tvojej modlitbe a utrpeniu (Den. 709).

Keď som raz popoludní prišla do záhrady, anjel strážca mi povedal: „Modli sa za umierajúcich.” Hneď som sa spolu so záhradníčkami začala modliť ruženec za umierajúcich. Keď sme sa domodlili ruženec, začali sme rôzne modlitby za umierajúcich. Po modlitbe sa chovanice začali veselo rozprávať. Napriek ich vrave som začula v duši slová: „Modli sa za mňa.” Nerozumela som dobre týmto slovám, vzdialila som sa o pár krokov od chovaníc a rozmýšľala som, kto by to mohol byť, čo mi káže modliť sa. Vtom som začula slová: „Som sestra154…”  Táto sestra bola vo Varšave a ja vo Vilniuse. „Modli sa za mňa, kým ti nepoviem, že máš prestať. Zomieram.” Hneď som sa začala za ňu vrúcne modliť k umierajúcemu Ježišovmu Srdcu. Nedala mi vydýchnuť, modlila som sa od tretej hodiny do piatej. O piatej som počula slová: „Ďakujem!” Pochopila som, že už zomrela. Na druhý deň počas svätej omše som sa však znova vrúcne modlila za jej dušu. Popoludní prišla správa, že sestra… o tej a tej hodine zomrela. Uvedomila som si, že to bolo vtedy, keď mi hovorila: „Modli sa za mňa.” Panna Mária, tvoja duša bola ponorená do mora horkosti, pozri na svoje dieťa a nauč ma trpieť a milovať v utrpení. Posilni moju dušu, nech ju bolesť nezlomí. Matka milosti, nauč ma žiť s Bohom (Den. 314 a 315).

Modlitba posvätného ruženca vznikala skoro šesť storočí. Počiatky tejto modlitby siahajú do 11. storočia, avšak ozajstný rozkvet modlitby ruženca sa začal v 15. storočí. Definícia modlitby ruženca prišla v 16. storočí za pontifikátu Pia V., ktorý roku 1569 vydal bulu Consueverunt Romani Pontifices, kde ako prvý pápež definoval ruženec. Od buly Pia V. sa modlitba ruženca viac-menej nemenila. Poslednú zmenu urobil práve Ján Pavol II., keď v roku 2002 zaviedol ruženec svetla, ktorý obsahuje tajomstvá z verejného pôsobenia Pána Ježiša.

zdroj: milosrdenstvo.sk