Myšlienka týždňa: Leto je pre mnohých príležitosťou pre oddych. Je to tiež vhodný čas na to, aby sme sa starali o medziľudské vzťahy. (Pápež František)

Anjel Pána: Stávajme sa tým, čo prijímame v Eucharistii

Anjel Pána  (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Eucharistia nám pripomína, že Ježiš nám daroval celý svoj život. Pápež František o tom hovoril vo svojej meditácii pred modlitbou Anjel Pána. Pripomenul sviatok Božieho Tela, ktorý sa dnes slávi v Taliansku a mnohých ďalších krajinách. Svätý Otec povzbudil veriacich, aby sa obetovali pre druhých.

Drahí bratia a sestry, požehnanú nedeľu!

V Taliansku a v ďalších krajinách je dnes slávnosť Božieho Tela. Dnešné evanjelium rozpráva o Ježišovej Poslednej večeri (Mk 14, 12-26), počas ktorej sa Pán daruje v chlebe, ktorý láme a v kalichu, ktorý dáva učeníkom, je to vlastne On sám, kto sa dáva za celé ľudstvo a obetuje seba samého za život sveta. V Ježišovom spôsobe lámania chleba je dôležitý aspekt, ktorý evanjelium zdôrazňuje slovami „dával im ho“ (v. 22). Zapíšme si tieto slová do srdca: dával im ho. Eucharistia pripomína predovšetkým rozmer daru. Ježiš vzal chlieb nie preto, aby ho sám zjedol, ale aby ho lámal a dával učeníkom, čím zjavuje svoju identitu a poslanie. Život si neponechal pre seba, ale daroval ho nám; svoje božské bytie nepovažoval za závideniahodný poklad, ale zriekol sa svojej slávy, aby mal účasť na našej ľudskej prirodzenosti a umožnil nám vojsť do večného života (porov. Flp 2, 1-11). Zo svojho života urobil Ježiš dar. Zapamätajme si to.

Chápeme teda, že slávenie Eucharistie a prijímanie tohto Chleba, ako to robíme najmä v nedeľu, nie je aktom uctievania odtrhnutým od života alebo len chvíľou osobnej útechy. Musíme mať stále na pamäti, že Ježiš vzal chlieb, lámal ho a dával im ho, a preto nás spoločenstvo s ním robí schopnými stať sa tiež chlebom lámaným pre iných, schopných deliť sa o to, čo sme a čo máme. Svätý Lev Veľký hovorieval: „Naša účasť na Kristovom tele a krvi nesmeruje k ničomu inému, ako k tomu, aby sme sa stávali tým, čo prijímame“ (Kázeň XII o umučení, 7).

Bratia a sestry, k tomu sme povolaní: aby sme sa stali tým, čo prijímame, aby sme sa stali „eucharistickými“, teda ľuďmi, ktorí už nežijú pre seba (porov. Rim 14, 7) v logike vlastnenia a konzumu, ale ktorí vedia zo svojho života urobiť dar pre iných. Vďaka Eucharistii sa tak stávame prorokmi a budovateľmi nového sveta: keď prekonávame sebectvo a otvárame sa láske, keď pestujeme putá bratstva, keď máme účasť na utrpení našich bratov a sestier a delíme sa o svoj chlieb a zdroje s tými, ktorí sú v núdzi, keď dávame svoje talenty k dispozícii všetkým, vtedy lámeme chlieb svojho života ako Ježiš.

Bratia a sestry, položme si teraz otázku: Nechávam si svoj život len pre seba, alebo ho dávam ako Ježiš? Obetujem sa pre druhých, alebo som uzavretý vo svojom malom egu? Viem sa deliť v každodenných situáciách, alebo vždy hľadám iba svoj vlastný záujem?

Panna Mária, ktorá prijala Ježiša, Chlieb zostupujúci z neba, a úplne sa s ním darovala, nech pomáha aj nám, aby sme sa, spojení s Ježišom v Eucharistii, stávali darom lásky.

(Zdroj a preklad : Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu – Vatican News, Andrej Klapka, Martin Jarábek)