Myšlienka týždňa: „Medzi všetkým veľkým a chvályhodným, čo môže byť na svete, je žitá a praktizovaná láska to jediné, čo zostane a bude svietiť najjasnejším svetlom až naveky: "Láska nikdy nezanikne." ( Sv. Ján XXIII. )

Slovensko i svet opäť požehnali starobylou relikviou Kristovej krvi

Nitra 11. januára (TK KBS) Na Slovensku sa nachádza starobylá relikvia Kristovej Krvi, ktorej prítomnosť nemá na Slovensku obdobu. Relikvia Kristovej Krvi je už vyše 500 rokov opatrovaná a uchovávaná v benediktínskom kláštore v Hronskom Beňadiku. Ide o časť látky, ktorá je nasiaknutá Krvou Ježiša Krista a je vložená do takmer 1 meter vysokého relikviára.

Relikviu pôvodne daroval pápež Pavol II. kráľovi Matejovi Korvínovi, a on ju zasa daroval benediktínskemu Opátstvu v Hronskom Beňadiku v roku 1483. Celé stáročia mali relikviu opáti vo veľkej úcte, venovali jej mimoriadnu pozornosť, a vždy keď sa na Slovensku diali ťažké udalosti, opáti s touto relikviou požehnávali celý národ.

Zvlášť v obdobiach, keď na Slovensku zúril mor, odkrývali relikviu, pričom prosili o odpustenie hriechov, Božie zľutovanie a o odvrátenie pohromy pre Kristovu Krv. Tak tomu bolo aj v 17. storočí, kedy sa po požehnaní relikviou uzdravili obyvatelia postihnutí morovými ranami. Relikviu mali v úcte aj saleziáni, ktorí v Hronskom Beňadiku mali svoj noviciát, v ktorom sa na svoje povolanie pripravoval aj náš slovenský mučeník blahoslavený don Titus Zeman.

S touto vzácnou relikviou požehnal Slovensko v období prvej vlny koronavírusovej pandémie 20. marca 2020 generálny vikár Nitrianskej diecézy a súčasne rektor Baziliky sv. Benedikta v Hronskom Beňadiku Mons. Peter Brodek. Po takmer desiatich mesiacoch 11. januára 2021 dopoludnia sa z nitrianskeho letiska vo Veľkých Janíkovciach opäť vznieslo lietadlo s rovnakou posádkou so vzácnou relikviou Kristovej Krvi, ktorá absolvovala let ponad časť územia Slovenska.

Počas letu Mons. Brodek udeľoval požehnanie celému Božiemu ľudu, chorým, lekárom, zdravotníkom v nemocniciach, záchranárom, vojakom, či policajtom, všetkým obyvateľom Slovenska. Božie požehnanie zvolával z paluby lietadla osobitne všetkým diecézam a eparchiám, a to nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, ako sú Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, či Ukrajina, a tiež pre celý svet s úmyslom odvrátenia koronavírusovej epidémie a všetkých ťažkostí, ktoré sú s ňou spojené.

Požehnanie z lietadla bolo udeľované na všetky svetové strany. Lietadlo bolo možné sledovať na trase Nitra – Nové Zámky – Levice – Banská Bystrica – Prievidza -Trenčín – Dubnica nad Váhom – Bánovce nad Bebravou – Nitra.

„Táto mimoriadna aktivita sa uskutočnila v súlade so všetkými liturgickými pravidlami týkajúcimi sa posvätných relikvií, a nebola uskutočnená za účelom senzácie, ale z podnetu a ponuky vychádzajúcich z hlbokej viery, nádeje a lásky v Božie milosrdenstvo, ktoré ľudia na Slovensku, ale aj na celom svete v týchto dňoch tak veľmi potrebujú. Tak ako kresťania na Slovensku pevne veria, že požehnanie s Kristovou krvou pomohlo počas prvej vlny a Slovensko bolo aj vďaka pokoju, rešpektovaniu opatrení a disciplíne jeho obyvateľov uchránené pred ťažkým priebehom, tak veria, že aj dnes toto požehnanie pomôže v boji s pandémiou, ktorá v tomto období udrela aj na Slovensku veľkou silou,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

Zdroj: TKKBS