Myšlienka týždňa: Obrazom Dobrého pastiera mi chce Ježiš povedať, že na mňa myslí ako na lásku svojho života. Miluje ma a nachádza vo mne krásu, ktorú ja často nevidím. Nechaj sa prijať a pozdvihnúť milujúcou náručou Dobrého pastiera. (Pápež František)

TÝŽDEŇ MODLITIEB ZA JEDNOTU KRESŤANOV 2023

Robte dobro, domáhajte sa práva (Izaiáš 1,17), taká je téma Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov 2023, ktorú vybrala a materiály pripravila miestna skupina kresťanov zo Spojených štátov amerických, ktorú zvolala Minnesotská rada cirkví. Materiály na Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov v roku 2023 spoločne pripravili a publikovali Komisia pre vieru a poriadok Svetovej rady cirkví a Dikastérium na podporu jednoty kresťanov. Materiály na Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov sú už k dispozícii. Ich slovenský preklad prináša Konferencia biskupov Slovenska. K dispozícii sú na oficiálnej stránke www.kbs.sk (v časti Dokumenty – Ekumenické dokumenty – Materiály k Týždňu modlitieb za jednotu kresťanov (2023).

Tradičný Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov sa na severnej pologuli uskutoční v dňoch 18. -25. januára 2023. Tieto dni navrhol ešte v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby prebiehali v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam. Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, takže cirkvi organizujú Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého (ako to navrhlo Hnutie pre vieru a poriadok v roku 1926), ktoré tiež symbolizujú jednotu Cirkvi.

Zdroj: www.biskupstvo-nitra.sk