Myšlienka týždňa: Leto je pre mnohých príležitosťou pre oddych. Je to tiež vhodný čas na to, aby sme sa starali o medziľudské vzťahy. (Pápež František)

Október – mesiac sv. ruženca

Október je mesiac, v ktorom sa osobitným spôsobom prihovárame k Bohu cez Máriin ruženec.
 

Odkiaľ pochádza modlitba svätého ruženca?

Túto modlitbu nás naučila modliť sa samá Panna Mária prostredníctvom sv. Dominika. Keď Dominik videl, že napriek toľkej obetavej a namáhavej práci výsledky sú mizivé, začal pochybovať o úspechu svojho misionárskeho diela. Raz sa po celodennej námahe v toulouvských lesoch skľúčený modlil a prosil Boha o pomoc a zľutovanie a vtedy sa mu zjavila Panna Mária a povedala: „Milý synu! Nepočínaš si dobre v apoštolskej práci, ak sa snažíš najmä poučovaním presvedčiť poblúdených.

Odo dneška to rob takto: vyber si hlavné pravdy viery, vysvetli ich pravý zmysel, kratučko dokáž ich správnosť, ukáž, ako sa podľa nich žije a ihneď potom veď ľud k modlitbe. Aby svätec vedel, ktoré pravdy má ľudu zvlášť vykladať a urobiť ich základom mravného života a ako vkladať do toho modlitbu, najsvätejšia Panna ho naučila modlitbu sv. ruženca.

V tajomstvách ruženca, v otčenášoch a zdravasoch Dominik našiel, čo potreboval: hlboké pravdy a vzácne modlitby. Začal teda kázať o ruženci a čoskoro získal pre pravú vieru do stotisíc poblúdených a mnohých ľahostajní kresťania sa prostredníctvom ruženca stali dobrými a horlivými.

Pravdou je, že Panna Mária pri svojich zjaveniach držala ruženec v ruke. Tak ju videli deti vo Fatime, sv. Bernadetta v Lurdoch. Podobné to bolo pri zjaveniach, ku ktorým sa Cirkev ešte nevyjadrila. Panna Mária odporúča modliť sa svätý ruženec. Mnohým ľuďom modlitba svätého ruženca pripadá monotónna a nudná. Opakované činy patria k životu človeka (dýchanie, jedenie, spánok), a z toho vyplýva, že opakovanie má veľký význam aj v duchovnom živote.

Modlitba svätého ruženca je pre každého. Je taká ľahká, že jej porozumie dieťa, aj vzdelaný človek. Nájde v nej hlboké myšlienky, keď sa duša ponára do hĺbky tajomstiev. Tie nám pripomínajú život a skutky nášho Spasiteľa, Ježiša Krista, od jeho narodenia, pôsobenia až po víťazné vzkriesenie i oslávenie, ale i oslávenie jeho Matky. Svätý Otec Ján Pavol II. povedal: “ Táto modlitba je neprestajné vzdávanie chvály a neprestajné prednášanie prosieb Panne Márii, aby sa prihovárala za nás, za biednych hriešnikov, v každej chvíli nášho života až po hodinu našej smrti“ .

Preto mnohí siahajú po tejto modlitbe. Máme nádej, že ruženec nás môže vyslobodiť a vyliečiť zo všetkého zla, ktoré na nás číha z každej strany.
Cirkev modlitbu svätého ruženca veľmi odporúča, pretože pre našu spásu je užitočné rozjímanie o tajomstách Ježišovho života.

Zdroj: topolcany.fara.sk